Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Den zdraví

Den zdraví



Datum konání:
24.6.2019

Den zdraví

V pondělí 24. června 2019 se členové naší jednotky, již tradičně, podíleli na preventivně-výchovné akci pro žáky I. stupně Základní a mateřské školy v Nechanicích nazvané Den zdraví.

Celkem bylo pro žáky připraveno 5 stanovišť zaměřených na první pomoc, hasiče, polici, armádu a zdraví.

Jeden z našich členů společně s profesionálním kolegou ze stanice Nový Bydžov seznámili žáky s preventivním chováním např. u vodních ploch a toků a jak se mají zachovat v případě, že jsou svědky nějaké nestandartní situace, ať už se jedná o „obyčejný“ kolaps, nebo i náhlou zástavu oběhu. Konkrétně samotnou kardiopulmonální resuscitaci žákům nejenom předvedli a vysvětlili, kdy je vhodné ji zahájit, ale, co je hlavní, nechali žáky si samotnou resuscitaci vyzkoušet na připravené figuríně.

Na dalším stanovišti se nacházel náš prvovýjezdový vůz CAS 15 MB Atego. Žáky jsme seznámili s jeho vybavením a vysvětlili které vybavení se na co používá. Největší zájem byl, jako již tradičně, o hydraulické vyprošťovací zařízení a vyzkoušení si zásahového kabátu. Dětem jsme také ukázali, jak vypadá hasič připravený pro samotný technický zásah tj. kompletní ústroj bez opasku, kukly a dýchací techniky. Dále jsme si podívali o krizových číslech, řekli si o aplikaci záchranka a nesmělo chybět zdůraznění, že volání na tísňové linky jen tak pro srandu je trestné a v konečném důsledku to pro rodiče může mít krom jiného i finanční následky. Nakonec jsme nechali žáky i učitele, aby se sami optali na to, co je zajímá. Nejčastější dotaz se týkal posledního výjezdu naší jednotky a o co šlo (pro více informací klikněte zde). Další nejčastější dotaz byl – jaká největší škoda vznikla u nehody nebo požáru u kterého zasahovala naše jednotka. V našem případě je odpověď jednoduchá – požár textilního závodu Mileta a.s. - Oznámení na linku 150 proběhlo 22.12.2012 v 5:55 likvidace požáru oznámena 24.12.2012 v 7:57. Celková škoda 250.000.000 CZK uchráněné hodnoty 350.000.000 CZK. Více na videu na konci článku.

Rádi jsme se této preventivně výchovné akce účastnili a rádi se jí zúčastníme i v dalších letech. 

Den_zdraví_01.jpg Den_zdraví_02.jpg Den_zdraví_03.jpg Den_zdraví_04.jpg  Den_zdraví_05.jpg Den_zdraví_06.jpg       Den_zdraví_07.jpg       Den_zdraví_09.jpg