Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > 61/2022 - POŽÁR

61/2022 - POŽÁR



Datum konání:
1.11.2022

Stěžery

1.11.2022 ve 13:34

Jednotka vyjela k požáru stohu mezi obcemi Těchlovice a Stěžery. Stoh se skládal z velkoobjemových balíků slámy. Požárem byla zasažena část stohu. Na místo byl přivolán místní manipulátor, pomocí kterého se se hořící stoh rozebíral a následně dohašoval. Naše jednotka se podílela jak na samotném hašení, při kterém bylo nutné zasahovat i v dýchací technice, tak rozebírání a dohašování balíků slámy nebo na dodávce vody na požářiště.

Voda se na požářiště dovážela kyvadlově ze dvou zřízených čerpacích stanovišť, kdy jedno bylo zřízeno ve Stěžerech z hydrantové sítě a druhé čerpací stanoviště bylo zřízeno ve Stěžírkách, kde hasiči čerpali vodu z požární nádrže. Naše jednotka na místě zasahovala od 13:34, na základnu se jednotka vrátila v 1:00. Ve večerních hodinách bylo jasné, že zásah bude pokračovat minimálně do půlnoci, rozhodl velitel jednotky o částečném prostřídání zasahujících členů. Na místo tak kolem 19:30 dorazilo RZA s posádkou 1+3, která vystřídala zasahující hasiče, kteří měli zamířeno do svých zaměstnání.

Vzhledem k dlouho trvajícímu zásahu VZ zajistil ve spolupráci s vedením obce Stěžery občerstvení a nápoje pro zasahující hasiče. Nezištně se zachoval jeden z občanů obce Stěžery, který na svém pozemku „ubytoval“ hasiče, kteří přijeli na plnící stanoviště, které se nacházelo v blízkosti jeho domu. Kromě využití příjezdové komunikace na jeho pozemek, kde mohla zasahující technika stát při doplňování vody a nevytvářela tak překážku v silničním provozu, poskytl hasičům rovněž občerstvení a pití, a to až do samotného ukončení zásahu. Likvidace požáru byla ohlášena v 1:16. Na místě zůstala dobrovolná jednotka z Hradce Králové městské části Třebeš, která prováděla dohlídku nad požářištěm. Tato jednotka byla ve 4:00 vystřídána dobrovolnou jednotkou z městské části Svinary, ta zůstala na místě až do 8:00. Dle HZS KHK bylo příčinou vzniku požáru samovznícení. Výše škody bude stanovena po dohodě s majitelem. Během náročného zásahu nedošlo k žádnému zranění. Na místě zasahovalo postupně celkem 10 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

 

Spolupráce s: HZS KHK CPS HK + HK - Pražská Stěžery, Lhota pod Libčany, Chlum, Hradec Králové městské části Plačice Březhrad Třebeš Svinary  PČR